Festival d’estiu és fer festa major

Festival de la festa major és una celebració que es realitza a molts llocs. És una festa que commemora un fet important. Es celebra quan és estiu. És un punt de trobada de la gent del territori.

Normalment el festival es realitza la festa en escenaris comuns com la plaça. Es confirma la existència del fet col·lectiu tenint en compte uns referents simbòlics compartits.

Hi ha actes religiosos i actes profans. En els actes laics no hi pot faltar el ball a la plaça. Fent tradició també es fan sardanes, focs d’artifici, castells, jocs per la canalla…

Actualment, l’única festa major declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya és la de Solsona. En la categoria de Festes Tradicionals d’Interès Nacional, a Barcelona hi ha la festa de la Mercè i la del Barri de Gràcia. A Tarragona es realitza per Santa Tecla.

El municipi d’Olvan conté dos nuclis: Cal Rosal i Olvan. La festa major de la colònia de Cal Rosal es fa a principis de juliol. La festa major del poble d’Olvan es realitza a principis d’agost. Ambdues festes hi predomina el treball de la gent del poble.

Els carrers s’adornen per donar a conèixer la bona nova de la festa. Seguint la tradició a les cases es fa un gran àpat. Es convida a parents i amics forans. Són dies de joia i alegria.

És un conjunt d’esdeveniments on es realitza un treball de tota la vida. Un treball sostenible tenint en compte els seus eixos. És una festa social i cultural. És una festa conservadora i respectuosa amb medi ambient. És una festa que hom hi participa per fer-la més viable econòmicament.

Cal que els pobles mantinguin les tradicions per reviure la cultura i donar a conèixer les vivències autèntiques del territori per fer-ne un millor destí. Poder gaudir de la festa major del poble és símbol d’alegria. És el termini d’un cicle i l’inici d’un any pròsper de nous esdeveniments.

Bona festa major!

0

Add a Comment