L’arbre Lledoner és singular

És singular l’arbre Lledoner pel seu concepte propi i les seves qualitats. Al costat de la casa rural hi ha més d’un. A nosaltres ens agrada molt, personalment a mi em dóna molta pau. A banda, és un arbre que s’utilitzava per fer eines agrícoles per treballar al camp.

El seu singular aspecte del tronc ens pot recordar la pota d’un elefant. En un llenguatge col·loquial ens podem referir a aquest arbre com el pota d’elefant. Té un tronc gris llarg i en la part inferior s’amplia com si fos el peu de l’animal. Actualment el lledoner és plantat en zones urbanes amb la funció d’arbre d’ombra, en substitució dels plàtans, més propensos a emmalaltir.

En els exemplars més vells, el tronc pot buidar interiorment. La copa esfèrica pot arribar a grans dimensions. Les fulles són caduques, de forma ovada o lanceolada, amb el marge dentat, acabades en una punta llarga i corbada i amb la base asimètrica per recordar que el lledoner, igual que l’om, pertany a la família de les ulmàcies. En el procés de maduració del fruit, la lledó. És de la mida d’un pèsol. Passa successivament per les etapes de colors verd, groc, blau i finalment negre, quan està ja totalment madur i té millor sabor.

És un arbre de creixement ràpid. La seva fusta flexible s’usa per a eines agrícoles, especialment forques, bastons o mànecs de conreu. Quan es talla la branca s’ha d’eliminar la saba. Es submergeix en aigua els troncs per expulsar la saba. En el procés d’emmotllament de la fusta s’ha de pelar i escalfar amb un bufador. Quan es refreda s’endureix segons la forma que se li ha donat. El seu brancatge que es pot utilitzar com a farratge als animals.

Se l’anomena també arbre de benvinguda i per això se sol plantar a l’entrada de les casescisteller-lledoner-almez-singular-casa-rural. Al costat de Cal Cisteller n’hi ha un. A la Volta i el Baluard hi ha diversos. També és símbol de prosperitat en relació a l’elaboració de les eines.

Per a nosaltres la prosperitat significa l’auge, benestar i felicitat de la tasca.

0

Add a Comment